Testări anuale

R.I.T.A.C. este singura Reţea Independentă de Testare şi Analiză în Câmp, care este realizată în mod ştiinţific, în colaborare cu prestatori de servicii, institute de cercetare şi în parteneriat direct cu companiile producătoare de seminţe care au activitate comercială în România.

În faţa noilor probleme demografice, alimentare şi de mediu, agricultura, în general, şi în special cultura mare, are o provocare : de a produce mai mult şi mai bine, deci, de a fi performantă. Această provocare a performanţei se bazează în special pe activităţile de cercetare, dezvoltare şi consiliere tehnică. Acţiunile întreprinse de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, în special prin reţeaua de testare, sunt în deplină concordanţă cu acest obiectiv al agriculturii, de a produce mai mult şi mai bine.

CUM SĂ FOLOSESC ACEST RAPORT AL TESTĂRILOR ÎN CÂMP?

Mici îndrumări: România are un climat semi-continental caracterizat prin extreme climatice puternice şi neaşteptate în timpul unui an şi de la un an la altul. Rezultatele obţinute în anii favorabili culturii porumbului precum 2021 ar putea fi foarte diferite în cazul anilor nefavorabili din punct de vedere climatic, cum au fost, de exemplu, anii 2020 sau 2022.

Temperaturile extreme şi/sau seceta prelungită sunt fenomene frecvente şi mai ales, dificil de anticipat. Fiecare tip de genetică are caracteristici diferite pe care, în lipsa unui program de testare independent, le descoperim uneori când este prea târziu.

CUM POATE UN FERMIER SĂ INTRE ÎN REŢEAUA DE TESTARE APPR?

Rezultatele obținute in ferme de-a lungul anilor arata ca o simpla comparatie intre 2 hibrizi sau 2 tehnologii diferite nu este suficienta si poate duce la concluzii pripite și nefaste. Exemplele din acest Raport arata cat de diferite pot fi rezultatele intre 2 repetitii identice (aceeasi parcela/ cultura premergatoare, zi de semanat, hibrid, etc …). Foarte multi comercianti ne invita sa testam singuri produsele lor, sa facem comparatii si sa tragem concluzii. Este testarea in ferma, fara repetitii, o solutie? Noi nu credem. De ce ?

Fara repetitii, rezultatele nu pot fi luate in considerare ca fiind reprezentative.
Unele condiții de testare sunt cateodata uitate sau ignorate: cultura premergatoare (pe minim 2 ani), data de semanat, erbicidat, etc.
Din cauza multiplelor activitati de urmarit in ferme, producatorii au rar posibilitatea de a urmari pana la capat experimentul. Foarte mulți fermieri, ghidați de comercianti se limiteaza la o observatie pe teren, o radacina parca mai bine dezvoltata, o talie parca mai mare, o frunza parca mai verde. Recoltatul este un moment critic in testare. Dar cine are timpul sa lase sa plece la ferma o remorca cu o diferenta la recoltare de 1000 kg ?

APPR crede ca putem realiza anumite teste in conditii de ferma, care vor putea ajuta pe toti fermierii membri ai asociatiei dar cu simple conditii de respectat:

CONDIŢII GENERALE ALE TESTĂRII ÎN FERMĂ

LIMITARE la 2 teste, maximum, pe cultură: 2 la porumb şi 2 la floare, pentru a fi siguri că vor fi urmărite până la capăt. Minim trei repetiţii sunt necesare, deci cel puţin 6 parcele de recoltat pentru fiecare test. Este nevoie de timp iar mijoacele de transport trebuie să fie suficiente. Putem să avem situaţii în care producţia rezultată să nu încapă într-o remorcă (poate mai trebuie o remorcă pentru 500 kg,diferentă pentru care va face un drum dus-întors până la fermă). O remorcă specială cu cântar (precizia de 20 kg este ideală) este rar întalnită într-o fermă agricolă. Cele existente pe combine sau pe remorcă nu sunt suficient de precise pentru teste.
ALEGERE PARCELE: pe cel puţin 10 ha, uniforme (forma şi textura) şi premergătoare identice pe ultimii 2 ani, minimum. Este de preferat o parcelă în apropiere de ferma sau de cantar.
Aleg împreună cu reprezentantul APPR ce vreau să testez. Dacă vreau să testez 2 densităţi diferite la porumb, alegem împreună densităţile pentru a obţine o coerenţă cu testele deja făcute sau în curs de realizare.
Aleg lăţimea benzilor de testare. Trebuie să fie un multiplu de lăţime de semănătoare care să corespundă cu o lăţime de header de combină. Dacă am o semănătoare de 8 rânduri de porumb şi un culegător de 6, aleg benzi de testare de 3 semănătoare. Banda va putea fi recoltată în 2 brazde, în mod eficient. Lăţimea parcelei trebuie să fie, atunci, de minimum 113 m, conform schiţei de mai jos. O bandă de testare e de preferat să aibă o suprafaţă de minimum 1 ha.
Trimit rezultatele la APPR care vor fi prelucrate şi publicate, dacă sunt validate. În schimb voi primi toate rezultatele din testările similare de la alţi producători şi de la APPR.

Contactati-ne pentru a stabili cel mai bun mod de face propriile testări de care putem profita toti !