ADER 19.1.3. – “Platformă online pentru implementarea conceptului “CARBON CREDITS” la nivelul entităţilor agricole”
Proiectul dorește implementarea conceptului „CARBON CREDITS” – Credite de carbon, la nivelul explorațiilor agricole, cu scopul de a reduce amprenta de carbon eliberată în atmosferă. Prin utilizarea creditelor de carbon fermierii vor fi stimulați să adopte noi biotehnologii de producție în agricultură ce fac referire la utilizarea de tehnologii conservative de lucrare a solului (Minim Till sau No Till).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui aplicații software care are ca principal obiectiv monitorizarea ciclului carbonului din atmosfera ca efect al proceselor tehnologice agricole.
Proiectul va avea următoarele obiective specifice:
- Va răspunde problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, va contribui la îndeplinirea măsurilor dispuse prin Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător – Protejarea resurselor naturale ale Europei (Directiva 2004/35/CE), prin captarea și stocarea dioxidului de carbon (CO2) în sol, utilizându-se tehnologii conservative de lucrări la nivelul exploatațiilor agricole precum și prin monitorizarea constantă a amprentei de carbon.
- Să ofere informații cu privire la noțiunea de „carbon credits” – Credite de Carbon
- Să ofere sprijin fermierilor în cuantificarea emisilor de carbon la nivel de exploatație agricolă în funcție de lucrările agricole efectuate
- Să ofere recomandări și informații cu privire la bune practici agricole în vederea eficientizării activității agricole din punct de vedere a protecției mediului și cu privire la modalitățile de achiziție și tranzacționare a creditelor de carbon
Rezultate scontate: Platforma “Carbon Credits” va fi utilizată de fermieri și instituțiile din domeniul agriculturii pentru a identifica informații despre:amprenta de carbon a culturilor agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc. ); amprenta de carbon a verigilor tehnologice (ex: arat, discuit, semănat, etc.);condiționalitățile dintre interesul de producție al fermierului și interesul de protecție a mediului la nivel de comunitate;intermedierea comerțului cu credite de carbon şi facilitarea accesului fermierilor pe piața carbonului.
Modul de aplicare al rezultatelor: Platforma va face obiectul transferului tehnologic între fermieri și instituțiile din domeniul agricol; Fermierii se pot înrola în platformă cu scopul de a avea acces la:
- informații cu privire la noțiunea de „carbon credits” Credite de Carbon;
- informații cu privire la emisile de carbon generate la nivel de exploatație agricolă în funcție de lucrările agricole efectuate;
- recomandări și informații cu privire la bune practici agricole în vederea eficientizării activității agricole din punct de vedere a protecției mediului;
- informații cu privire la modalitățile de achiziție și tranzacționare a creditelor de carbon;-modalități de creștere a rentabilității tranzacționării Creditelor de Carbon.