Construirea unui sector agroalimentar european digital, inovator și durabil
Proiectul DEMETER este o aplicare pe scară largă a platformelor bazate pe IoT (Internet of Things) bazate pe agricultură inteligentă interoperabilă, implementată printr-o serie de 20 de piloți din 18 țări (dintre care 15 țări membre UE, inclusiv România).
Implicând un consorțiu format din 60 de parteneri, DEMETER adoptă o abordare cu numeroși actori pe întregul lanț de valoare (cerere și ofertă), cu 25 de site-uri de implementare, 6.000 de fermieri și peste 38.000 de dispozitive și senzori.
Obiectivele proiectului
Obiectivul DEMETER este de a-și asuma un rol conducător în transformarea digitală a sectorului agroalimentar din Europa prin facilitarea adoptării rapide a tehnologiilor IoT avansate, a gestionării datelor și a agriculturii inteligente, asigurându-i viabilitatea și durabilitatea pe termen lung.
Obiectivul nostru cheie este să abilităm fermierii și organizațiile de agricultori și cooperativele:
a. să-și exploateze mai bine platformele și echipamentele deja existente pentru a extrage noi informații și a-și îmbunătăți luarea deciziilor;
b. să facilităm achiziția, evaluarea și și actualizarea platformelor deja existente, a echipamentelor și senzorilor pe care deja le au la dispoziție, astfel încât beneficiarii să-și concentreze investițiile acolo unde sunt cu adevărat necesare.
Organizarea proiectului
DEMETER este organizat sub formă unor studii-pilot ce acoperă 14 țări europene și un spectru larg de sub-sectoare. Acești piloți vor fi folosiți pentru a demonstra și evalua modul în care inovațiile și capacitățile extinse pot beneficia de mecanismele de interoperabilitate.
Piloții sunt împărțiți în 5 grupuri:
– Culturi arabile: se concentrează pe un management eficient și integrat al apei și energiei, de la sursă până la utilizatorii finali, pentru a optimiza atât calitatea, cât și cantitatea resurselor din sistemele de irigații.
– Agricultură de precizie: se concentrează pe culturile arabile, dar în special pe utilizarea utilajelor agricole și implementarea practicilor agriculturii de precizie.
– Fructe și legume: se ocupă de sprijinirea fermierilor în protejarea siguranței și a calității producției, pentru mai multe culturi horticole din mai multe țări europene.
– Zootehnie: se concentrează pe utilizarea tehnologiei (automatizării) în sprijinirea fermierilor pentru a asigura sănătatea animalelor și producția de înaltă calitate a produselor de origine animală
– Lanțuri de aprovizionare: piloții sunt, în acest caz, sunt concepuți să abordeze atât cererea, cât și oferta din mai multe sectoare (fructe, viti-vinicol, bovine, avicultura).
Demeter în România
Forumul APPR și Siveco implementează Pilotul intitulat Platformă-suport IOT pentru gestionarea deciziilor legate de cultura porumbului.
Agricultura poate fi o sursa de poluare a mediului prin: declansarea şi favorizarea proceselor de degradare a solurilor in urma proceselor de eroziune, saraturare, compactare; folosirea pesticidelor; utilizarea in exces a ingrasamintelor chimice.
Impactul agriculturii asupra mediului afecteaza toate componentele acestuia: aerul, apa, solul si biodiversitatea, care sunt deteriorate sau ameninţate de activitatile agricole care genereaza poluare, modificarea caracteristicilor spatiilor naturale si pierderea unor specii de animale şi plante. Toate acestea au un impact evident asupra mediului de viata al oamenilor şi asupra sanatatii lor. Aplicarea unor noi practici agricole, bazate pe cele mai avansate cunostinte stiintifice în domeniul tehnologiilor, mai ales a celor ecologic viabile, este o cerinta majora a promovarii agriculturii durabile. Legislatia europeana in domeniul agriculturii are (si va avea tot mai mult) printre alte scopuri, si pe acela de limitare a folosirii produselor agrochimice (ingrasaminte si pesticide) si de incurajare a dezvoltarii şi utilizarii de produse cu actiune predominat ecologica pentru atingerea obiectivelor agriculturii durabile.
Fertilizarea și cererea de apă pentru irigații au un impact important asupra mediului și vor constitui aspecte importante ce vor fi studiate în cadrul pilotului. Cercetarea și monitorizarea câmpurilor este necesară pentru a identifica problemele din timp. Se vor identifica problemele legate de răsărire, deficiențe de azot, apariția dăunătorilor, apariția bolilor, apariția buruienilor,efectele stresului hidric.
Acest pilot își propune să implementeze o platformă IOT care să sprijine fermierii în luarea deciziilor legate cultura porumbului. Obiectivele pe care si le propune pilotul sunt:
-Integrarea platformei.
-Colaborarea eficientă si schimbul de informatii într-un lanț local.
-Sprijinirea fermierilor in luarea deciziilor in ceea ce priveste gestionarea culturii porumbului.
Implementarea platformei dezvolatate in proiectul-pilot se va face în 15 ferme specializate în culturi de câmp, toate având în rotație și porumbul.
Forumul APPR va disemina rezultatele obținute în cadrul proiectului DEMETER atât în rândul producătorilor români de porumb, cât și omologilor lor din Europa. Colaborarea directă între compania IT SIVECO și utilizatorii finali (FAPPR) va crește vizibilitatea DEMETER, oferind acces la cunoștințele proiectului părților interesate, în 2 direcții, atât agricultură, cât și în tehnologia informației.
Pentru mai multe detalii, accesați https://h2020-demeter.eu/
DEMETER, proiectul principal pentru transformare digitală în domeniul agriculturii din Europa, anunță primul apel deschis pentru proiecte și vă invită să participați!
Ce este apelul deschis pentru proiecte DEMETER?
Apelul deschis DEMETER # 1 – DEVELOP are ca scop atragerea și implicarea acelor startup-uri / IMM-uri care au produse tehnologice care pot fi implementate în cadrul sectorului de agri-business. DEMETER va finanța integrarea și interoperabilitatea acestor soluții tehnologice. Astfel de aplicații vor mări și îmbogăți rezerva de oferte și opțiuni tehnologice în cadrul DEMETER, stimulând crearea unor soluții speciale adaptate nevoilor utilizatorilor finali, care să-i ajute să depășească provocările cu care se confruntă. Cu un buget total de 300.000 EUR, se preconizează că vor fi selectate cu 8-12 aplicații.
Subiecte în apelul deschis pentru proiecte
- Lucrările solului și monitorizarea umidității
- Aplicație foto interoperabilă Geo Tagged
- ISOBUS enabler
- Solutii de tip blockchain pentru aplicații în agricultură
- Integrarea proceselor de business (IPB) DEMETER
Cine ar trebui să solicite finanțare?
Publicul-țintă al apelului deschis nr. 1 DEMETER – DEVELOP sunt IMM-uri înființate legal într-un stat membru UE, țări asociate H2020 sau țări și teritorii de peste mări (OCT) legate de state membre.
De ce să solicitați finanțare?
- Pentru posibilitatea de a primi finanțare UE de până la 30.000 EUR pe proiect
- Pentru posibilitatea de a remodela tehnologia propusă de IMM-uri pentru a integra și a o face interoperabilă cu Platforma DEMETER.
- Pentru accesul la site-urile pilot existente și la arhitectura de referință DEMETER
- Pentru mentoratul oferit de experți din industrie pentru a sprijini dezvoltarea aplicației dvs.
Cum se depune cererea?
Apelurile deschise DEMETER vor fi gestionate folosind platforma F6S.
Cererile pot fi făcute prin www.f6s.com/demeterh2020/apply
Termene limită pentru depunere și selecție
Depunerile pentru DEMETER Open Call # 1 – DEVELOP se pot trimite între 16 septembrie 2020 și 18 noiembrie 2020 (orele 17:00 CET). Sunt precizate datele pentru diferitele faze, dar acestea pot fi supuse unor modificări dacă vor apărea schimbări în programul proiectului.
Calendar
16 septembrie – 18 noiembrie 2020 – Apel deschis pentru proiecte
19 noiembrie – 31 decembrie 2020 – Evaluare și selecție
1 ianuarie – 31 ianuarie 2021 – Faza de contractare
1 februarie – 31 martie 2021 – Develop – Sprint #1
1 aprilie – 31 mai 2021 – Develop – Sprint #2
1 iunie – 31 iulie 2021 – Develop – Sprint #3
Aplicați acum:
Stație meteo instalată la ferma Agricom Borcea, județul Călărași