Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) este o organizație profesională federativă formată din producători agricoli şi reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, înființată în anul 2012.

FAPPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.

Suntem un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

OBIECTIVE FAPPR:

  • Organizarea reţelei de testare ştiintifică, independentă, a celor mai cultivaţi hibrizi de porumb din România (dar şi a altor culturi de interes major pentru fermierii români)- reţeaua R.I.T.A.C.
  • Consultanţă tehnică pentru cultivatorii de porumb (consum şi sămânţă) cu scopul de a îmbunătăţi profitabilitatea pentru această cultură
  • Activitate permanentă de asistenţă tehnico-economică oferită fermierilor pentru cultura mare
  • Reprezentarea producătorilor de porumb din România la nivel naţional şi european
  • FAPPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) care reprezintă toate ţările mari producătoare de porumb la nivelul forurilor europene
  • FAPPR-organizaţie profesională total independentă, finanţată de membri asociaţiei

ACTIVITĂŢI FAPPR 2024-2025:

1. Reprezentare Națională

Forumul APPR s-a implicat activ în reprezentarea intereselor fermierilor pe plan național.   

Cele mai importante acțiuni:

Managementul riscurilor în agricultură
FAPPR a făcut numeroase demersuri către autorități pentru a afla cum funcționează și cum va ajuta fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile (de exemplu secetă) instrumentul de gestionare a riscurilor, pentru alimentarea căruia li s-au reținut 3% din suma aferentă plăților directe BISS.

Sistemele de irigații naționale
Seceta este provocarea majoră din agricultura României și se manifestă din ce în ce mai recvent. Prin adresele și întâlnirile noastre cu ministerul,
am solicitat informații despre planul de investiții în irigații (infrastructură principală) pentru următorii 2 ani și ce măsuri de compensare pot fi implementate pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor.

Sistemul Antigrindă
În zonele agricole acoperite de sistemul antigrindină, fermierii acuză faptul că acestea produc mai mult rău decât bine și generează efect de secetă
suplimentar. În acest context, Forumul APPR a solicitat să se realizeze un studiul de impact care a stat la baza introducerii sistemului antigrindină
în România și sistarea funcționării acestuia până la prezentarea clarificărilor.

Reglementarea duratei minime a contractului de arendă – 7 ani

În nenumărate rânduri asociația noastră, împreună cu alte organizații de profil, au contribuit cu explicații și au pus la dispoziția legiuitorului informațiile necesare pentru o înțelegere cât mai bună a urgenței pe
care o reprezintă amendarea reglementării privind durata și condițiile contractului de arendă.

Am explicat, de asemenea, cât de importantă este această modificare a Codului Civil pentru a încuraja investițiile pe termen mediu și lung. Este nevoie de investitii, acestea se realizează doar în condiții de predictibilitate și stabilitate și din acest motiv este nevoie de un cadru legislativ actualizat.

2. Politici Europene

Prin intermediul CEPM, Forumul APPR este un activ partener de discuții cu organismele europene responsabile cu politicile agricole.

Comerț internațional

Pentru anul de piață 2023/24, la nivel mondial producția de cereale este sensibil egală cu consumul estimat, iar stocurile sunt în scădere. În UE, deși mai mare decât în anul precedent, producția scade cu 4% față de media multi-anuală, porumbul înregistrând o scădere mai severă, de 10% față de media ultimilor 5 ani. Rusia a avut succesiv câțiva ani cu producții record de grâu, ceea ce i-a permis să vândă la prețuri extrem de competitive la nivel internațional.

În privința relației comerciale cu Ucraina, redeschiderea coridorului pe Marea Neagră a permis țării să reia cantitățile exportate înainte de război către destinațiile sale tradiționale (cu China pentru porumb și Indonezia și Pakistan pentru grâu).

UE a devenit cel mai mare importator de porumb la nivel mondial. În acest context, a fost subliniat subliniat că sunt necesare măsuri care să limiteze volumele de porumb și de grâu furajer pe piața UE, fie că vin din Ucraina, fie din alte origini, deoarece taxele vamale la porumb au fost reduse la zero.

Politica Agricolă Comună

Simplificarea și adaptarea măsurilor: Politica Agricolă Comună continuă să reducă birocrația și să asigure condiționalități de mediu mai flexibile pentru fermieri. Se prioritizează sustenabilitatea, sprijinul financiar pentru fermieri mici și mijlocii, și adaptarea la schimbările climatice. Reformele vizează implementarea mai rapidă a fondurilor și clarificarea cerințelor pentru practici ecologice.

Accent pe tehnologie și sustenabilitate: PAC susține utilizarea tehnologiilor avansate, inclusiv noile tehnici genomice, pentru a spori eficiența utilizării resurselor naturale, reducerea pesticidelor și protecția biodiversității.

Condiționalitatea socială: În data de 1 noiembrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 1343 privind obligativitatea respectării cerințelor pilonului PAC privind condiționalitatea socială.

Astfel, fermierii vor putea primi plăţile directe sau cele compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor numai dacă vor respecta anumite norme privind condiţionalitatea socială care vor fi obligatorii în toate statele membre ale Uniunii Europene începând din 1 ianuarie 2025.

Planul Național Strategic – modificări 2025

Forumul APPR s-a implicat în conturarea modificărilor Planului Național Stategic pentru anul 2025, astfel încât să fie cât mai aplicabil. PAC trebuie nu doar să acorde o mai mare flexibilitate arhitecturii de înverzire (și aici aplaudăm intenția recentă a CE de a deschide discuțiile pentru modificarea
regulamentelor privind planurile strategice ale PAC (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/ 2116) ), dar să aducă și mai multă consecvență în ceea ce privește echilibrarea intereselor naționale și ale UE, în special în ceea ce privește cadrul ajutorului de stat, pentru a elimina diferențele dintre nivelele de susținere acordate de diferitele State Membre.

3. Cercetare Aplicată

Forumul APPR gestionează rețeaua independentă de teste științifice pe teren (R.I.T.A.C) pentru porumb, floarea-soarelui, sorg, grâu, orz, rapiță și soia.

R.I.T.A.C. este singura Reţea Independentă de Testare şi Analiză în Câmp, care este realizată în mod ştiinţific, în colaborare cu prestatori de servicii, institute de cercetare şi în parteneriat direct cu companiile producătoare de seminţe care au activitate comercială în România.

În faţa noilor probleme demografice, alimentare şi de mediu, agricultura, în general, şi în special cultura mare, are o provocare: de a produce mai mult şi mai bine, deci, de a fi performantă. Această provocare a performanţei se bazează în special pe activităţile de cercetare, dezvoltare şi consiliere tehnică.

Acţiunile întreprinse de Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, în special prin reţeaua de testare, sunt în deplină concordanţă cu acest obiectiv al agriculturii, de a produce mai mult şi mai bine.

4. Responsabilitate Socială

Pentru a contribui la formarea generațiilor de mâine, Forumul APPR a finalizat, sub umbrela programului „Schooltor de fermieri”, traducerea unui
manual tehnic destinat instituțiilor de învățământ tehnic liceal și profesional agricol. Proiectul nostru pune la dispoziția elevilor și profesorilor un manual tehnic actualizat, care să devină fundament al cunoștințelor lor în domeniu.