Un program LIFE
Cel mai mare proiect agricol bazat pe date senzoriale realizat vreodată
Cofinanțat de Uniunea Europeană
Scopul acestui proiect LIFE "Viitorul agriculturii":

PENTRU A AJUTA SECTORUL AGRICOL EUROPEAN SĂ ATENUEZE ȘI SĂ SE ADAPTEZE LA EFECTELE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

CREȘTEREA DEFICITULUI DE APĂ ȘI A SECETEI

Lipsa apei și secetele sunt un fenomen tot mai frecvent și mai răspândit în întreaga lume și sunt din ce în ce mai frecvente în Uniunea Europeană (UE). 80% din populația globală se confruntă cu lipsa (permanentă) de apă.

DEPENDENȚĂ RIDICATĂ DE IRIGAȚII

La nivel mondial, 70% din resursele de apă sunt utilizate în scopuri agricole. În UE, agricultura utilizează 31% din totalul rezervelor de apă, iar această cifră este de așteptat să crească în următorii ani. Industria agricolă europeană devine din ce în ce mai dependentă de irigații pentru a-și cultiva culturile.

AMENINȚĂRI LA ADRESA SECTORULUI AGRICOL EUROPEAN

Se preconizează că provocările legate de deficitul de apă se vor accentua odată cu încălzirea globală continuă. Apa este cel mai important factor de productivitate în agricultură și, prin urmare, deficitul de apă are un impact negativ asupra randamentului agricultorilor și amenință accesul UE la alimente în viitor.

Cofinanțat de Uniunea Europeană

OBIECTIVUL 1

În cadrul acestui proiect, sectorul agricol al UE va fi pregătit pentru efectele schimbărilor climatice prin prezentarea beneficiilor tehnologiei agricole de precizie.

OBIECTIVUL 2

După demonstrație, accentul este pus pe stimularea adoptării tehnologiei agricole de precizie de către fermierii din Uniunea Europeană.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

450
senzori
În cadrul acestui proiect, 450 de senzori Agurotech vor fi instalați în câmpurile agricole din Uniunea Europeană. Senzorii vor măsura continuu conținutul volumetric de apă (VWC), conductivitatea electrică (EC) și temperatura. Acesta va fi cel mai mare proiect agricol bazat pe senzori realizat vreodată.
300
fermieri
300 de fermieri vor participa la proiect; 50 de fermieri pe țară. 150 dintre acești fermieri vor folosi tehnologia senzorilor și datele pentru a lua decizii privind irigarea, iar cealaltă jumătate va folosi metode tradiționale de irigare. Pe parcursul proiectului vor fi comparate practicile de irigare și indicatorii cheie de performanță.
6
țări
Mai mult de 90% din rezervele de apă din UE destinate agriculturii sunt utilizate în Spania, Italia, Portugalia, Franța, România și Grecia. În cadrul proiectului, fermierii participanți vor fi sfătuiți cu privire la momentul, locul și cantitatea optimă de irigare în funcție de tipul de sol și de cultura lor.

CE VOM MONITORIZA

Utilizarea apei
Irigare aplicată
Randament
Pesticide
Îngrășăminte
Emisii cu efect de seră

După încheierea demonstrației , accentul este pus pe stimularea adoptării soluției tehnologice de agricultură de precizie, așa cum este utilizată în acest proiect. În acest fel, se pot aduce contribuții substanțiale la o gestionare mai inteligentă a apei pentru agricultură în UE.

CINE ESTE IMPLICAT

1. Organizații agricole

Principalele organizații agricole europene reprezintă proiectul în fiecare țară și contribuie la selectarea, integrarea și sprijinirea fermierilor participanți pe tot parcursul proiectului.

2. Institutele de cercetare

Mai multe institute de cercetare sunt implicate pentru a studia datele care vor fi generate de acest proiect, care este de o amploare fără precedent, și pentru a evalua rezultatele proiectului.

3. Agurotech

Agurotech este o companie Agri-Tech care furnizează tehnologia ce va fi utilizată pe parcursul acestui proiect, constând în tehnologie de senzori și software.

4. Administrațiile locale

Guvernele locale vor fi implicate pentru a evalua dacă stimularea utilizării tehnologiei poate fi realizată prin noi politici.

În fiecare țară, colaborăm cu una sau mai multe organizații agricole care sunt responsabile pentru selectarea, integrarea și sprijinirea fermierilor care participă la acest proces.

  • France:
  • Greece:
  • Spain:
  • Portugal:
  • Romania:
  • Italy:
  • Agriland
  • CRES, Inaso-Paseges
  • CSIC, Ifapa
  • Anpromis, ISA
  • APPR
  • Confagricoltura