Cum se pot împăca ambițiile climatice și de mediu cu securitatea alimentară, mai ales în contextul geopolitic actual?
Acestei întrebări complexe încercăm să-i găsim răspunsuri pe căile cele mai simple și mai concrete cu putință, adică în proiecte de cercetare aplicată finanțate prin parteneriate publice sau private. Dorim, astfel, să furnizăm fermierilor din țara noastră soluții care să-i ajute să producă hrană și materii prime agricole, dar și să reducă, simultan, amprenta activității agricole asupra mediului înconjurător. Iată câteva dintre acestea:
Proiectul european SUPPORT în slujba agriculturii și societății prin încurajarea abordării durabile în protecția plantelor
Finanțat din programul-cadru Horizon, cercetarea implică un consorțiu format din 18 partneri din 11 țări, coordonați de prestigioasa universitate olandeză Wageningen, incercând să răspundă îngrijorărilor tot mai mari din societate cu privire la pierderea biodiversităţii, care subminează rezistența sistemului nostru alimentar. Conform studiilor, pesticidele chimice au fost identificate ca având o contribuție majoră la diminuarea biodiversităţii, dar ele pot avea, administrate incorect, și efecte adverse asupra sănătății umane. Găsindu-și expresia în Pactul Verde European si în strategiile asociate (Farm to Fork și Biodiversitatea 2030), cetățenii doresc ca agricultura și sistemul de producere a hranei să fie transformate (sau reformate) pentru a le fi limitat și inversat impactul asupra biodiversităţii.
Obiectivul general al SUPPORT este de a deschide calea pentru adoptarea instrumentelor și tehnologiilor IPM (de gestionare integrată a organismelor de dăunare) prin dezvoltarea cunoștințelor științifice relevante și gata de pus în practică, pentru a fi utilizate apoi în proiectarea, prin co-creare cu actorii responsabili, politicilor publice și strategiilor în sectorul privat. In acest sens, sunt atrași în demers fermieri și organizații ale acestora, furnizori de inputuri, consultanți, cercetători, universități și autorități naționale și europene.
Proiectul abordează soluții de IPM atât pentru culturi perene, cât și anuale. In România, FAPPR și un colectiv de la Facultatea de Agricultură a USAMV București se ocupă de culturile cu cele mai întinse suprafețe la nivel național, adică de grâu și porumb. Aceste culturi fac și obiectul studiului partenerilor din Elveția și Danemarca, iar la identificarea soluțiilor pentru grâu contribuie și Germania. Consultările pentru identificarea bunelor practici deja utilizate, a factorilor facilitatori și a barierelor în adoptarea IMP presupun un exercițiu complex, fie prin chestionare ample completate de sute de respondenți-fermieri, fie prin întâlniri față în față ale experților și părților implicate sau afectate de tematica protecției plantelor, inclusiv din perspectiva procesatorilor, consumatorilor sau ONG-urilor de mediu.
Managementul integrat implică un efort comun și diferite moduri de acţiune pentru combaterea buruienilor, dăunătorilor și bolilor plantelor de cultură, care să împiedice dezvoltarea rezistenței. În ultimele decenii au fost dezvoltate și au intrat pe piață mai multe metode alternative de protecție a culturilor. Fermierii europeni sunt în căutarea acestor metode alternative eficiente și accesibile de protecție a culturilor, diminuând impactul negativ asupra sănătății și mediului și care să poată fi combinate cu mijloacele chimice în condiții bine definite – iar proiectul SUPPORT dorește să ofere un real sprijin în această direcție.