Sunt fungicidele o soluție pentru obținerea de producții ridicate în cultura de grâu?

Managementul bolilor este o componentă cheie a culturii de grâu pentru obținerea unei producții ridicate. În majoritatea anilor, nu este simplu ca producțiile de grâu sa fie mari, fără să se intervină asupra controlului bolilor. Cele mai multe boli sunt gestionate cel mai bine prin utilizarea mai multor tactici care pot fi : proactive (rotația culturilor, utilizarea soiurilor rezistente, maturitate variată, planul de fertilizare adecvat și aplicarea tratamentului la sămânță  și/sau fungicide foliare) și reactive (aplicarea fungicidelor foliare și recoltarea la timp). Fungicidele sunt doar un instrument în arsenalul de gestionare a bolilor; cu toate acestea, cultivatorii de grâu pun accent pe acest instrument unic.

Să nu uităm!

În cadrul evenimentului Ziua Grâului Bărăgan vor fi prezentați un număr de 42 soiuri de grâu iar genetica provine de la 9 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții și tratamentele cu produsele fitosanitare se aplică unitar pe suprafață.

 

În ceea ce privește managementul bolilor pentru platforma Ziua Grâului Bărăgan, combaterea bolilor în T1 este realizată cu Leander 750 EC și Kantik 450 EC, ambele produse acționând atât preventiv și curativ împotriva bolilor foliare precum: făinare (Erysiphe graminis), rugini (Puccinia spp.), septorioză (Septoria spp.).

Apariția frunzei stindard marchează momentul optim de aplicare a celui de-al doilea tratament fungic.Produsul Zakeo Xtra este un fungicid complex cu două substanțe active ce are ca efect prelungirea stării de vegetație. Fungicidul se aplică în doză de 0,5 l/ha la apariția primelor simptome.

Mai jos regăsiți argumentele privind aplicarea fungicidelor foliare, precum și informații privind luarea celor mai adecvate decizii de utilizare a fungicidelor. Cercetările și experiențele din agricultură ne arată că utilizarea tratamentului la sămânță și aplicarea fungicidelor foliare sunt de obicei necesare pentru a maximiza profitabilitatea culturii de grâu.

Fungicidele foliare

Rolul fungicidelor foliare este de a gestiona anumite boli foliare cauzate de ciuperci. Bolile țintă sunt septorioza sau pătarea brună a grâului (Septoria tritici), rugina cerealelor (Puccinia spp.), sfâșierea frunzelor (Helmithosporium spp.) .“Pătarea frunzelor” este un termen general deseori utilizat când are loc pătarea frunzelor/ ciupercile afectează frunzele în același  timp. Alte boli, precum toate acelea cauzate de virusuri și bacterii nu sunt controlate de fungicide.

În prezent, fungicidele sunt utilizate de majoritatea producătorilor interesați să obțină producții ridicate de înaltă calitate. Nu există dubii că producătorii vor recupera cel puțin costul aplicării fungicidelor în majoritatea anilor. Din păcate, tendința actuală este să se aplice fungicide pe baza unui calendar ( etapa de creștere) și nu în funcție de nevoia reală. Acesta este adesea cel mai potrivit lucru, mai ales când prețurile grâului sunt ridicate. Fungicidele trebuie folosite cu siguranță atunci când sunt necesare.

Rolul principal al fungicidelor este de a proteja potențialul producției culturilor de pierderilor cauzate de bolile fungice specifice.

Cele mai adecvate decizii de utilizare a fungicidelor foliare:

Cea mai bună și cea mai durabilă abordare este ca deciziile privind utilizarea fungicidelor foliare să se bazeze pe rezultatele cercetării pe teren și să ia în considerare următorii factori care afectează cultura:

  • Rezistenta soiului semănat la boli – soiuri care rezistă sau cel puțin nu sunt extrem de sensibile- la bolile comune care sunt mult mai puțin probabile să răspundă la un fungicid).
  • Densitatea pe rând (desitatea mare pe rând duce la o penetrare redusă a luminii și a circulației aerului între plante, iar ambele favorizează dezvoltarea bolilor foliare)
  • Semănatul timpuriu în toamnă ( creșteri privind riscul infectărilor – ca rugina frunzei – care se poate observa în primăvară)
  • Diversitatea soiurilor semănate ( diversitatea reduce șansele ca o singură boală să provoace daune pe scară largă și să producă pierderi într-o fermă)
  • Aplicarea azotului în cantități mari ( îmbunătățește susceptibilitatea plantei la anumite boli)
  • Prognoza meteo favorabilă dezvoltării bolilor (umiditatea ridicată și căldura)
  • Istoricul parcelei din punct de vedere al bolilor ( care oferă o perspectivă cu privire la bolile cele mai problematice)
  • Activitatea bolii în cultura curentă ( bolile se agravează adesea în timp dacă condițiile rămân favorabile)

 

Aplicarea fungicidelor cu ierbicide

Periodic, producătorii de fungicide testează piața pentru a vedea dacă aplicările timpurii ale fungicidelor vor fi acceptate sau utilizate de fermieri. În prezent, mulți agricultori aplică deja ierbicide si/sau insecticide în stadiul de dezvoltare timpuriu, astfel încât adăugarea fungicidului este relativ ieftin.